Speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode

konmari methode speelgoed
Speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode? Hoe kun je dit nu het beste doen? Het speelgoed van je kinderen, met je kinderen, opruimen volgens de methode van Marie Kondo? Ik leg het je uit!

Stap 1: Alles verzamelen op één plek.

Verzamel al het speelgoed op 1 plek. Één van de basisonderdelen van de KonMari Methode. Ook het speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode begint met het verzamel alle spullen uit die specifieke categorie op één plek. Waarom? Alleen op die manier weet je precies wat je hebt en het shock effect kan je helpen in het proces! Heb je alles verzameld? Lees dan snel verder.

Stap 2: Verdelen in subcategorieën.

Verdeel het speelgoed in subcategorieën. Auto’s, poppen, Playmobil, LEGO, knuffels, etc. Het onderverdelen in subcategorieën maakt het makkelijker om keuzes te maken. Je weet bijvoorbeeld precies hoeveel auto’s of knuffels je hebt én je kunt dan makkelijker kijken en vergelijken! Je hebt als het goed is al het speelgoed op één plek gesorteerd, nu kun je aan de slag met het uitzoeken! Hoe? Dat lees je hieronder!

speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode.

“BETREK JE KIND IN HET PROCES,,

Stap 3: Waar wordt je kind blij van?

Nu we het speelgoed hebben verzameld en gesorteerd gaan we het uitzoeken. Ik kan me voorstellen dat je hier tegenop ziet, zeker als je je kind(eren) erbij betrekt. No worries, het komt goed! Is je kind 3 of 4 jaar of ouder? Betrek hem of haar dan in het proces. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen goed aangeven waar ze blij van worden of kunnen ze, met de juiste begeleiding, kiezen wat ze willen houden. Net als bij alle andere categorieën pak je elk stuk speelgoed vast en voelt of je er blij van wordt! Ik krijg altijd direct de opmerking, mijn zoon/dochter wordt overal blij van! In zo’n geval kun je gaan vergelijken, maak bijvoorbeeld een top 3 en vergelijk de rest van het speelgoed hiermee. Lukt het niet? Bekijk mijn 6 tips onderaan de pagina!

Stap 4: Doneren, weggooien, weggeven?

Je hebt het speelgoed uitgezocht, misschien gaat er heel veel weg of misschien maar een paar stukken. Beide is goed, er is geen goed of fout en er is ook geen perfect aantal. Zoals ik eerder al zei hebben wij 1 belangrijk criterium, is iets stuk of vies dan gaat het weg (mits goed gerepareerd of schoongemaakt kan worden natuurlijk). Daarnaast is het het belangrijkst dat je kindje er graag mee speelt natuurlijk. Maar wat te doen met de spullen die weg gaan? Ik heb een aantal instanties bijgevoegd die staan te springen om jullie spullen!!

Vanwege Covid-19 is het nu lastig om spullen te doneren. Enorm jammer maarrrr ik heb een tip!  Verkoop het speelgoed via marktplaats en doneer de opbrengst aan een stichting zoals @childslife of @stichtingbabyspullen. Zelf ben ik ook weer kritisch door het speelgoed gegaan en heb alles op marktplaats gezet, dit keer niet tegen betaling maar gratis op te halen voor mensen die het financieel lastig hebben tijdens de feestdagen. Genoeg opties dus. Tot slot is daar nog @stichtingjarigejob.  Zij zamelen in januari, in samenwerking met @postnl , cadeaus in voor kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren. Heb je mooi speelgoed of worden de kids overladen met cadeaus deze decembermaand? Leg dat dan opzij en geef dit in januari mee aan een pakketbezorger of geef het af bij een PostNL punt! Gebruik dan #mooigebaar als je dit wilt delen.

Hopelijk kan ik je hiermee inspireren om (samen met je kids) kritisch naar het speelgoed te kijken! Benieuwd hoe je het overgebleven speelgoed kunt opbergen? Ook daar heb ik tips voor, je leest het hieronder.

speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode.

Stap 5: Hoe berg je het speelgoed nu op?

Wat mij betreft heeft de Montessori methode hele fijne handvatten. Zo verdelen wij ons speelgoed over meerdere bakken, gesorteerd per soort. Alle auto’s bij elkaar, Duplo bij elkaar, etc. Onderzoek heeft uitgewezen dat je kind sneller tot spel komt als er een beperkt aantal stukken speelgoed beschikbaar zijn. Als onze jongens bijvoorbeeld met Duplo spelen en ze willen liever met de auto’s spelen, dan ruimen ze eerst alle Duplo op om vervolgens de auto’s te pakken. Ze kunnen bij ons niet bij al hun speelgoed. Dit zorgt er voor dat een totale chaos niet mogelijk is. 

“Geef het speelgoed een vaste plek,,

Stap 6: Hoe nu verder?

Het begint natuurlijk met het geven van het goede voorbeeld. Zoals ik eerder al zei, betrek je kind bij het gehele proces en maak er een feestje van. Je kind zal dan met positieve gevoelens denken aan opruimen. Geef ook het speelgoed een vaste plek, dit is een van belangrijke handvatten van de KonMari methode. In het begin kunnen de kinderen jou helpen met opruimen, je zult merken dat na verloop van tijd de rollen omdraaien.

Wees, vooral in het begin, niet te kritisch en te hard voor jezelf. Lukt het een dag niet? So what! Als de kindjes op bed liggen doe je zelf even snel een rondje en probeer je het de volgende keer weer! Doordat het speelgoed nu een vaste plek heeft zal dit rondje niet veel tijd in beslag nemen. Bij de aanschaf van nieuw speelgoed weet je nu waarschijnlijk beter waar je kindje vaak mee speelt en waar je eventueel nog items aan kunt toevoegen. Je kunt hierover heel goed duidelijk zijn naar familie en vrienden voor de feestdagen en verjaardagen! 

speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode.

TIPS

Tip 1: Heb je meerdere kinderen? Dan kun je er voor kiezen om per kind het speelgoed uit te zoeken. Zo blijft het overzichtelijk en behapbaar.

Tip 2: Wanneer je gaat sorteren kun je vast filteren op kapot en vies speelgoed. Kapot speelgoed kan weg, mits deze gerepareerd kan worden. Vies speelgoed kan schoongemaakt worden, in de was gedaan worden of ook weggegooid worden. Als iets kapot is, is bij ons de regel, dan gaat het weg. Met kleine kinderen wil je geen risico lopen en kunnen kleine losse onderdelen voor nare situaties zorgen.

Tip 3: Leg je kind uit waarom jullie gaan opruimen, wanneer je het speelgoed gaat doneren kun je zeggen dat er kindjes zijn die geen speelgoed hebben en dat ze er dus iemand anders heel blij mee kunnen maken! 

Tip 4: Maak er een feestje van! Opruimen is leuk, je leert je kind een nieuwe vaardigheid. Zet iets lekkers te drinken klaar en iets te snacken. Op deze manier is het ook meteen een moment van quality time samen. 

Tip 5: Stel je verwachtingen bij. Raak niet meteen geïrriteerd of ontmoedigd als het de eerste keer niet lukt of als jij vind dat er nog veel te veel spullen moeten blijven. Opruimen kan nieuw zijn voor je kind en hij of zij moet hier dan ook aan wennen en heeft nog het e.e.a. te leren. De aanhouder wint tenslotte! 

Tip 6: Je kunt ervoor kiezen om het speelgoed per kind op de slaapkamer te zetten, ze kunnen dan met 1 stuk of met 1 soort beneden gaan spelen, willen ze met iets anders spelen? Eerst naar boven om te ruilen! 

Hopelijk kun je met mijn tips aan de slag en lukt het speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode!
Heb je nog vragen? Neem contact met me op!

speelgoed opruimen volgens de KonMari Methode.