Wat is nou precies ‘komono’ en hoe ga je om met deze categorie?

werkplek-oprumen-marie-kondo

De categorie ‘komono’  bestaat uit veel verschillende subcategorieën, je komt dus van alles tegen tijdens het opruimen. Denk hierbij aan kabeltjes, cd’s, buitenlands geld, medicijnen, inpakpapier, feest- en versier items, etc.
Omdat dit zo’n grote categorie is, is het des te belangrijker om per subcategorie te blijven opruimen!

De belangrijkste tips om deze categorie aan te pakken is dus, onderverdelen in subcategorieën. Een aantal van deze subcategorieën kunnen bijvoorbeeld zijn: keuken, badkamer, gereedschap, kantoorbenodigdheden, schoonmaakartikelen, medicijnen, hobby spullen, speelgoed en huisdierbenodigdheden.

De keuken!

Laten we aller eerst de keuken tackelen!
Een aantal tips die je kunt toepassen in je eigen keuken:

1. Leg de items die je het meest gebruikt op makkelijk te bereiken plekken. Zet de blender waarmee je elke ochtend je smoothie maakt of de pan waarin je vaak de aardappelen of pasta kookt dus vooraan in het kastje. 

2. Zolang je items uit dezelfde categorie bij elkaar opbergt, kun je ze opbergen waar jij wilt! Je kunt hierbij drie hoofdcategorieën hanteren; voedingsmiddelen, items voor het bereiden van eten en drinken en tot slot items voor het nuttigen van eten drinken.

3. Geniet van je mooiste servies, elke dag! Verstop je mooie servies niet op zolder om deze vervolgens met kerst te vergeten, gebruik het!

4. Prop je koelkast niet vol. Laat ongeveer 30% ruimte vrij voor nieuwe boodschappen en etensrestjes.

‘Al you need is an kitchen in which you can enjoy cooking. ‘

Marie Kondo

Hoe nu verder?

De categorie komono kan nogal overweldigend voelen. De kunst is dan ook om elke subcategorie apart aan te pakken. Doordat je deze grote categorie opknipt blijft het overzichtelijk en behapbaar. Wanneer je voor jezelf hebt vastgesteld welke subcategorieën voor jou van toepassing zijn kun je aan de slag gaan.

Het kan handig zijn om hier en daar mandjes of hoopjes te maken met spullen uit een zelfde subcategorie. Hiermee kun je vanaf dag 1 eigenlijk al beginnen. Als je bijvoorbeeld tijdens het opruimen een kabeltje tegenkomt of een haarelastiekje dan kun je deze gedurende het opruimen alvast in dit mandje of doosje bewaren. Wanneer je dan toe bent aan die subcategorie heb je als het goed is al behoorlijk wat verzameld. Sommige items lenen zich hier goed voor zoals; batterijen, geld, haarelastiekjes of schuifjes, make-up, speelgoed, hobby spullen en medicijnen.

Kom je tijdens het opruimen spullen tegen die weg mogen? Hierbij een aantal tips om deze te doneren!

Kom je tijdens het opruimen oude brillen tegen?
Brillen die je niet meer gebruikt? Lever ze in bij, bijvoorbeeld Pearle, zij geven jouw montuur een tweede leven. Neem een kijkje op de website.
https://www.pearle.be/nl_BE/over-pearle/glasses-for-congo

Dieren accesoires, voeding, speeltjes of grind over?
Doneer ze bij de lokale dierenopvang of de dierenbescherming.
https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenbeschermingscentrum-limburg/nieuws/wat-kunnen-wij-goed-gebruiken

Heb je gereedschap over of dubbel?
Doneer ze aan ‘Gered Gereedschap’! 
Je gereedschap krijgt een nieuw leven. Bekijk hun website.

Kom je een oude telefoon of inktcartridge tegen?
Lever ze in bij een Eeko inzamelpunt. Label je item en geef aan welk goed doel je wilt steunen, zij doen de rest! Check hun website om te zien welk goed doel je kan steunen.
https://www.eeko.nl/

Is je matras toe aan vervanging?
Doneer deze dan aan RetourMatras. Zij gebruiken alle materialen voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal of judomatten. Je kunt je matras bij een aantal winkels inleveren zoals Beter Bed en IKEA, zij zorgen er dan voor dat je matras terecht komt bij organisaties zoals RetourMatras. 
https://www.retourmatras.nl/

Kom je nog guldens tegen of buitenlands geld?
Soms kun je dit niet meer wisselen en blijft het liggen.
Neem het de volgende keer mee op vakantie en deponeer het in een daarvoor bestemde bak op de luchthaven!

De laatste tip is meer een algemene tip.
Check websites van goede doelen. Deze keer de website van Because we Carry, zij zamelen spullen in voor vluchtelingen op Lesbos. Op het moment zamelen zij yogamatten in die kunnen dienen als bed. 
https://www.becausewecarry.org/2019/09/yogamatten-nodig-op-lesbos/

Heb je na het lezen van deze blog helemaal zin om aan de slag te gaan? Neem contact met mij op om een intake te plannen, gratis én vrijblijven!